5 tips inför intervju

Ta del av våra fem tips inför en lyckad intervju

Att genomföra och styra en intervju kräver erfarenhet. För många är intervju förknippat med nervositet och osäkerhet oavsett om du är beslutfattare eller kandidat.

För en lyckad intervjukrävs det att du som beslutsfattare är förberedd, anpassningsbar och förstår vikten av att lyssna för att bibehålla kvalitén och syftet med intervjun, annars finns risken att ni tappar hela innebörden av att ha intervjuer.

Nedan listar Jobway fem konkreta tips för att lyckas med intervjuer:

1. Förmedla en tydlig och genomtänkt rollbeskrivning

Kravprofilen är ett viktigt och betydande underlag för att lyckas.  Vad innefattar arbetsrollen? Vilka kvalifikationer krävs för att kunna klara uppdraget? Hur kommer processen se ut? Hur ser en vanlig arbetsdag ut Ta dig tid och förberedd dig ordentligt.

2. Lägg fokus på kandidaten

Försök och skapa en avslappnad och behaglig atmosfär för att få kandidaten visa sig på sitt bästa sätt. Studier visar på att man har tre sekunder på sig att ge ett första intryck – vilket sätter grunden för hela intervjun.

Skapa rätt förutsättningar och låt kandidaten berätta om sina erfarenheter, kompetenser och diskutera frågor/case tillsammans. Glöm inte bort att duktiga kandidater på arbetsmarknaden är eftertraktade och ta vara på läget.

3. Våga sälja in företaget

Inte sällan händer det att intervjuaren enbart fokuserar på att ställa frågor och glömmer att berätta om företaget och tjänsten. Viktigt att  väcka kandidatens nyfikenhet och intresse för er som företag och den aktuella tjänsten. Beskriv exempelvis varför de anställda trivs, vart ni ser företaget om 3-5 år, visioner/mål/strategier för företaget och hur viktigt rollen är för företaget.

4. Undvik ja/nej frågor

Ställ öppna frågor som leder vidare till följdfrågor och diskussion. Kom ihåg att kandidater och människan i sig har som intuition att vilja berätta om sig själv och sina erfarenheter. Våga gräv djupare i frågor, men släpp inte ett område alltför tidigt.

5. Berätta verkligheten

När vi hör kandidater berätta sin case hör vi återkommande om lovord som inte har levts upp eller om en bild av företaget som inte stämmer, vilket i sin tur självklart ökar rörelsen på marknaden och kandidater som ser sig om för något nytt.

Spara de känsliga frågorna eller fakta till andra hälften av intervjun för att ge kandidaten en motiverad och ärligt bild av er som företag, på så sätt ökar ni chansen till en mer långvarig anställd hos er.

Få intervjustöd skickat till dig

Fyll i dina uppgifter och ta del av vårt intervjustöd

  Vad våra kunder säger:

  Är ni i behov av att rekrytera?

  Kontakta oss redan idag så hjälper vi er med era rekryteringsbehov!

  Jobway i siffor

  Året då Jobway grundades i Stockholm
  Personer som vi hjälpt hitta sin nya tjänst
  Nöjda kunder vi hjälpt med rekrytering

  Behöver du hjälp med rekrytering?

  Läs mer